Istidraj itu satu ujian



Asalamualaikum , 
 
Patrick : “Ustaz , Istid.. Istid… Istid.. Istid ape ntah?”
Spongebob : “Estet? Aduh kau ni , estet pun tak tahu? Ape laa”
Patrick : “Bukan estet lah!”
Ustaz : “Istidraj ya?”
Patrick : “Ha! Istid tu la yang saya nak habaq”
Spongebob : (scratching her ‘spongy’ head) “Apa pulak tuh?”

Baru balik dari 'Tepeng' --> Taiping , Perak Darul Ridzuan.
Pernah dengar tak perkataan 'Istidraj'. Saya tak search pulak maksud ni kat google. Tapi perkataan ni satu istilah. Apa yang saya paham Istidraj ni satu ujian. Contoh :

Polan ni student yang tak beberapa rajin. Tiap kali topikal mesti number last. Suddenly , time final year dia dapat straight A's! Yang lain tertanya-tanya camna si Polan ni boleh score? Homework pun tak pernahnya nak siap , dengan cikgu.. fuhh! laser giler mulut dia! (rekaan saja ye!)

Then si Polan ni penuh bangga : "Hangpa semua tengok aku. Terer an? Tak baca buku pun score!"

Tu la Istidraj. Dalam gembira Allah uji. Mesti insiden ni pernah jadi dalam life kita kan? Bahaya tau Istidraj ni! Buatbuat pulak dok riak watakabbur depan orang yang usaha separuh nak mati. Memang kes hidup dan mati.Mungkin Allah nak uji samada kita ni hamba yang bersyukur atau tak , yang sedar diri ataupun tak. Sebab tu ada prinsip usaha baru tawakkal lepastu redha.

Pelikla kalau awal-awal dah redha. Kalau ada pemilihan squad warrior. Huh! FAILED! hehe ^,^
Konklusi , jangan ingat bila seronok Allah tak uji ye :D

2 comments :

Huda Diaz said...

maksudnya ujian kesenangan ke? sedihnya tak tahu -.-"

Cat Is Na! said...

sentiasa ingat Dia walau susah atau senang kan?? itu ke pengajarannye? :)