Chapter 1 : Respiration


Asalamualaikum ,

"Respiration & Breathing not similar. Respiration is respiration. Breathing is breathing."

Science ni salah satu subject feveret jugak. Mungkin sebab ayah saya guru Physics. Barangkali blood of Science Tulen mengembang. (Haish , merapu tak habis-2 -.-')

Tahun ni Teacher Khoo mengajar. Sir Badrul classified Teacher Khoo ni cikgu yang ada banyak gadgets yang best and canggih. Yah , saya tak pernah nafikan kenyataan Sir Bad sebab memang betul. Teacher Khoo ni expert BM. Beliau juga ada sense of humanity sebab tengok anak-anak murid beliau terkebil-kebil cuba memahami setiap kata yang diutarakan. Slang BI dia , fuhhh! Tak sempat Schumacher nak kejar. :D

So , first chapter is Respiration. Respiration ni proses pernafasan. Breathing pulak proses inhale dan exhale.

RESPIRATION.

OK , kita sedut oxygen (air) guna anggota badan apa? Mustahil telinga. Kita sedut melalui Nostrils ataupun Nasal Cavity atau lebih mudah , Lubang Hidung. Then , akan melalui Trachea seterusnya ke Bronchus. Dekat Trachea ni ada gelang. Purpose gelang ni untuk elakkan pernafasan kita tersekat.

Contoh :
Kita siram pokok .. Tengah best-best siram pokok , air tak keluar pulak. Pusing belakang tengok paip air terlipat. So , aliran air tersekat gara-gara paip air terlipat.
Balik pada Respiration

So , fungsi gelang tu nak mengekalkan bentuk Trachea. Cuba bayangkan kalau kita tunduk. Leher kita akan bengkok kan? So , kalau takdak gelang tuh , macamana oxygen nak sampai ke Lungs..

Lepastu dari Bronchus akan terus ke Bronchioles. Bronchus ni ada 2. Bronchus untuk singular. Bronchi untuk plural. Lepastu proses respiration akan terminated dekat Alveolus / Alveoli.

Nostril -> Nasal Cavity -> Trachea -> Brochus -> Bronchioles -> Alveolus.

Time kita Inhale , Diaphragm akan move downwards and rib cage akan move upwards. Rib cage tu tulang rusuk. So , luas cavity akan bertambah dan akan menyebabkan air pressure berkurang. Bila internal low air pressure.. Atmospheric akan jadi high pressure :)

Time Exhale pulak , Diaphragm akan contract dan rib cage akan move downwards so , cavity berkurang dan ruang menjadi sempit. Bila sempit , air pressure akan high dan udara (carbon dioxide) akan dipaksa keluar. Sebab tu kita tak boleh tahan nafas lama-lama , sebab kat dalam air pressure tinggi :D

Setakat itu sahaja .. Jumpa lagi :D

P/s : Yang mana salah , tolong habaq nah~

No comments :