Positive all the way


Assalamualaikum, 


At one time, kita akan face masalah yang kadang-kadang kita tak boleh nak handle. Rasa macam unbearable sangat. Kita kena ingat :

"Allah S.W.T. never over burdens a soul."

Saya selalu face situasi in which kadang-kadang saya put much effort on something, pastu result dia tak seberapa. Lagi sadis bila kita jadi benchmark dalam family. That means, every single thing yang saya buat, semua kena purrrfect, excellent dan segala yang mahmudah wajib serap dengan penuh jitu dan diaplikasikan dengan jayanya. Huuu.

Haa, selalunya jadi time exam, punyalah pulun baca buku, study dari cover buku sampai jawapan, stay up, minum nescafe etc, last last result org yang tak buat semua tu is much much more better. Even top ranker. Dan, masa tu, kita akan rasa :

"Padiaa, dia tak study pun boleh score. Tak aci betul."


Kadang-kadang, kita akan rasa macamtu. Tapi, tak guna jugak untuk salahkan sapa sapa, sebab tu rezeki dia kann, nak buat macamana. Ahha, terima dengan redha, keep calm and be positive. Kalau kita selalu positive, kita akan enjoy dengan life kita.

Kalau pointer tak sampai target je, 


"Eh, takpe takpe, bukan rezeki aku, Allah bagi nanti. Usaha lagi. Chill lah.


Kita kena terima jugak demand masyarakat Malaysia yang ukur kepandaian melalui straight A's, four flat, study oversea etc. Walaupun sahsiah teruk, kalau kau pandai, masa depan kau cerah jugak kan? Tipical Malaysian.

Be patient. Mungkin, kalau kita score sekarang, kita akan rasa over confident, pastu kita rasa "aku kan dah pandai, takyah kot nak baca buku bagai" pastu tak letak effort yang banyak untuk real exam. Kadang-kadang, plan Allah kita tak nampak.

"Indeed, He is he most all-knowing."


Sekarang ni kan musim pointer. Apa apa pun result yang kita dapat, tu semua hasil usaha kita. Kalau kita rasa kita usaha 101 percent, tapi result tak sampai target, jangan sedih sedih, akan ada satu masa, rezeki akan sampai. Sooner or later, Insya-Allah :)



Yang penting, teruskan usaha, solat doa banyak banyak (ni jangan lupa!) ehee, stay strong, baca buku lagi, last but not least, be positive dan Lillahita'ala.

Google kata, orang positive ni hidup bahagia. Let us be one of them.


Shine and cheers, Insya-Allah. Wassalam.


2 comments :

badr latahzan said...

Alhamdulillah.. sedikit sebanyak menyedarkan saya. La Tahzan

Fahuna said...

Badr Latahzan : Alhamdulillah~